Loňská dovolená ve Španělsku byla přínosem i z hlediska gastronomického, jak se lze dozvědět tady. Třeba jsme zjistili, že tortilla na Pyrenejském poloostrově vypadá úplně jinak než u nás známější tortilla mexická. Dnes jsme si tuto bramborovo-vaječnou omeletu s mým milým konečně uvařili.
Potřebujeme:
- asi 3/4 kg nových brambor
- svazek špenátu
- cibuli
- trošku smetany na vaření
- 6 vajec
- kelímek zakysané smetany (150 g)
- půl hrnečku mléka
- 6 stroužků česneku
- 150 g nastrouhané nivy
- 100 g nastrouhaného sýra typu ementál
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- mletý kmín
- olej
Mladé brambůrky bylo škoda loupat, pouze jsme je důkladně umyli a nakrájeli na kolečka o průměru necelého půlcentimetru. Dali jsme předvařit do osolené a mírně okmínované vody. Brambory by neměly být úplně měkké, po přivedení do varu necháme bublat max. 5 minut a slijeme.
Cibuli jsme nakrájeli na kolečka, zasmahli na pánvičce na oleji, přidali omytý a stonků zbavený špenát. Po jeho zavadnutí jsme zalili kapkou smetany a osolili.
Vajíčka jsme rozšlehali s trochou mléka, osolili, opepřili, přidali kysanku a prolisovaný česnek.
A šlo se vrstvit. Na dno skleněného pekáčku jsme naskládali vrstvu brambor, na ni rozprostřeli veškerý špenát, zalili trochou vaječné směsi a opět zaskládali bramborama. Na ně přišla pro změnu niva, kterou jsme zakryli opět bramborovými plátky. Na závěr jsme celé zalili vajíčky a strčili do středně vyhřáté trouby.
Vajíčka v teple krásně vyskočí. Ve chvíli, kdy jsou zcela zatuhnutá (ono ve středu to jde těžko poznat, ale vzhledem k přídavku mléka a smetany nemusíte mít strach, že budou příliš suchá, pobydou-li v troubě déle) zasypeme ementálským sýrem a necháme ho už jen rozpustit.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat