neděle 18. ledna 2009

Zapečené brambory

Čím větší je venku zima, tím větší chuť mám do vaření a zvláště pak do zapínání trouby. I náš pejsek se u ní rád nahřívá :-) Následující recept je jak jinak velmi jednoduchý, postačí na něj pár základních surovin a budete mít problém si neustále nepřidávat další porce!
  • brambory
  • kysaná smetana
  • anglická slanina
  • pórek
  • sůl, pepř, provensálské bylinky
  • kapka oleje
  • plátky tvrdého sýra
Oloupané brambory nakrájíme na plátky a uvaříme tak, aby nebyly ještě zcela měkké. Pro majitele tlakových hrnců je zajisté jednodušší uvařit brambory celé, poté teprve oloupat a nakrájet.

Zapékací mísu nebo hluboký plech vymažeme decentně olejem, naskládáme první vrstvu brambor, méně decentně zasypeme jemně nakrájeným pórkem, mírně osolíme a opepříme, naskládáme druhou vrstvu brambor, zasypeme nakrájenou anglickou slaninou, pomatláme kysanou smetanou, osolíme a okořeníme provensálským kořením. Na poslední vrstvu brambor naskládáme plátky sýra a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny nebo dokud nám sýr nezačne podezřele hnědnout :-). Plátkový sýr nahoře je vynikající - vytvoří úžasně křupavou krustu!

Žádné komentáře:

Okomentovat