neděle 17. května 2009

Špenátová pizza s ricottou

Přítel se jednoho dne zasnil a počal básnit o báječné špenátové pizze, co si dával v jedné pizzerce v Kostnici. Prý byla z bramborového těsta (heh?) a kromě špenátu tam byla ricotta a bylo to stráááááášně dobré.



No proč ne, tak to zkusíme. Bramborové těsto jsem zavrhla (protože jsem nenašla dostatečně důvěryhodný recept...no nechtěly vařit a loupat brambory:-)). Zbytek byl tak trošku improvizace. Protože těsto jsme pekli nadvakrát, druhou variantu jsme již dovedli k dokonalosti!

Na těsto:
  • asi třetina kostky kvasnic (tj. 14 gramů :-)
  • vlažné vody zhruba deci a půl
  • špetka cukru
  • polohrubá mouka
  • pšeničná celozrnná mouka (pro ty, co si myslí, že tak to bude zdravější)
  • dostatek soli (skoro polévková lžíce)
  • olivový olej (tak dvě lžíce)
Opět jsme u mého (zlo)zvyku, dělat těsto od oka. Prostě si kvasnice rozdrobím do vody se špetkou cukru a trochou mouky a nechám vykvasit. Pak přidávám mouku, dokud mi nevznikne tužší těsto. Koneckonců, každá mouka saje jinak, takže žádné dogmatické množství ani určit nejde, ne? Nakonec se zapracuje olej (taky ve vaší domácnosti platí, že míchání těsta je chlapská povinnost?) a zbytek se odehrává na válu. Půlku těsta ještě prohnětu s polohrubou mouku, až přestane tolik lepit, a válečkem rozválím dotenka. Jasně, že Italové by mě posílali do horoucích pekel, ale účel světí prostředky! Těsto přendáme na plech a pěkně vyrovnáme a zatlačíme do rohů.


Na obložení 2 pizz:
  • kelímek ricotty (250 g)
  • 4 rozmačkané stroužky česneku
  • olivový olej
  • cherry rajčátka
  • čerstvý špenát
  • parmazán
Česnek rozmícháme s olivovým olejem a těsto směsí důkladně potřeme. Poklademe pokrájenými rajčaty, naplácáme ricottu a posypeme trochou parmazánu. Pečeme na 250°C dozlatova (dokřupava).

Žádné komentáře:

Okomentovat