pátek 24. června 2011

Tagliatelle s pestem

O tom, že udělat si domácí těstoviny není zas tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát...


Začněmě nudlovým těstem, stejně jako ho dělávala moje prababička (už mám zamluvený historický strojek na vlasové nudle! Pamatuju si, jak jsem jí dychtivě koukala pod ruky, když točila klikou a na druhé straně vylézali malí hádečci - konec sentimentální vsuvky).
  • 2 vejce
  • dostatek hladké mouky
  • špetku soli
zpracujeme do nelepivého a pružného těsta na vále. Chvilku to trvá, ale zase si hezky zaposilujeme. Mouku radím přisypávat postupně, dokud nedosáhneme požadované konzistence - přidat můžeme vždycky. Hotové těsto zabalíme do igelitu a můžeme nechat v lednici klidně až do druhého dne.
(Pozn.: Těsto ze dvou menších vajec vystačilo na 2 porce).

Těsto rozválíme na co nejtenčí plát, nebojíme se ho trochu pomoučnit, aby nelepilo. Plát smotáme do ruličky a krájíme nudle požadované tloušťky - tagliatelle by měly být dlouhé a široké, ale můžeme připravit i klasické polévkové nudle - těsto nakrájíme na několik plátků požadované délky, poskládáme na sebe a ostrým nožem krájíme nudličky.

S fází sušení poradím jen, co jsem jako děcko okoukala - prababička sušila na hedvábným papírem vyložených krabicích a i několikrát za den nudle prohodila. Těstoviny se dají prý v nesušené fázi zamrazit, ale to jsem nezkoušela.

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, důkladně osolíme, vhodíme těstoviny a vaříme - pozor, voda má tendenci hodně kypět, takže pokličku raději sundáme. Hotovo je asi za tři minutky - radím ochutnávat, není většího zla než rozvařená těstovina!

Pesto připravuju z toho, co mám zrovna po ruce: tentokrát tři druhy ořechů, bazalka, dobromysl, libeček, petrželka, sýr Gran Moravia a olivový olej.

Připravené pesto zředíme trochou vody z vaření těstovin a promícháme se scezenými tagliatelle. Sypeme strouhaným sýrem ve větší klidně větším než malém! (Hm, a toto jsem just nafotila neposypané:-))

Žádné komentáře:

Okomentovat