středa 18. ledna 2012

Rozmarýnová focaccia

Peču podle Itala v kuchyni. Jen jsem recept trochu ozdravila přídavkem vlákniny:-)


Připravíme si:
  • půl kostky (= 21 g) kvasnic
  • 350 ml vlažné vody
  • 200 g hladké mouky (+ trochu víc na podsypání)
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • upozornění: oproti originálnímu receptu jsem zmenšila objem vody a hmotnost mouky - celozrnná saje trochu víc
Na pomatlání
  • olivový olej
  • hrubou sůl
  • rozmarýn
  1. ve vodě rozkvedlat droždí
  2. rozkvedlat i mouku (přidala jsem trochu nasekaného rozmarýnu)
  3. nechat kynout (u mě asi 18 hodin v ledničce a následně asi 2 hodiny na topení, mezitím párkrát promíchané)
  4. na řádně moukou posypané ploše vypracovat a vykoulet dva bochánky
  5. na plechu poďobat olejem, solí a rozmarýnem - viz video:-)
  6. péct v rozpálené troubě dohotova (možná je to mou plynovkou, ale oproti uváděným 10-15 minutám jsem pekla o 10 minut déle)
  7. nesníst vše na posezení a hlavně ne teplé, aby kvasnice nepracovaly ještě v bříšku!

Důležité upozornění: rozmarýn může mít abortivní účinky, proto by toto koření neměly používat těhotné ženy!

Žádné komentáře:

Okomentovat