čtvrtek 24. května 2012

Cheesecake

Ne tvarohový koláč. Cheesecake! Tak to má vypadat. Příště, až ho budeš péct, pamatuj, že méně je více. A že elektrická trouba chladne mnohem pomaleji než plynová. A že dávat rodině dezert se slovy: "tu černou vrchní vrstvu si sloupněte" slávu nezajistí.


Možná jsem vás trochu vystrašila, ale cheesecake - dle mého způsobu správně šizený - není zas tak náročný na přípravu. Pouze je třeba ohlídat pár rizikových bodů. A pokud máte tak rozkrmenou rodinu jako já, sní i ten přepečený tvarohový koláč.

Potřebujeme:
  • sušenky (viz dále)
  • ovesné vločky (viz dále)
  • máslo
  • vaničkový tvaroh (aspoň 3, pokud netoužíte po placce)
  • co tvaroh, to jedno vejce
  • moučkový cukr
  • podle své libosti něco na ochucení - u mě to byla vanilková semínka
Dále pak dortovou formu, hlubší plech a pečící papír. A mixér nebo cokoliv na drcení sušenek. Marjapano, nezapomeňte na troubu! Plynová či elektrická, s trochou invence lze zvládnou obě, jen mikrovlnka si v tomto receptu nezamaká.

Korpus

Obecně se korpus na cheesecake skládá z nadrcených sušenek, spojených máslem. Pokud máte rádi extra mega super sladké věci, budete spokojeni. Já na svůj první pokus použila mléčné sušenky Bebe (takové ty kulaté v modrobílém obalu) a výsledek byl tristní, až se mi z toho sladkého huba škňúřila.

Můj tip: pokud použijete sladší sušenky, dejte je s ovesnýma vločkama v poměru 1:1 nebo nejmíň třetina vloček, zbytek sušenek (zázvorové z M&S, Bebe nebo karamelové Lotus).
Ovesné sušenky z M&S jsou docela málo sladké, proto vločkama netřeba ředit:-)

Když už jsme u toho Marks and Spencer, vřele vřele doporučuju sušenky kupovat právě tam. Jednak jsou vynikající, jednak vyjdou levněji než ty naše klasické z obchodů. Což se při potřebném množství docela vyplatí (běžně používám celkem asi 300 g směsi, což je cca 200 gramů samotných sušenek).

Sušenky nadrtíme - nejlépe v robotu, válečkem přes igelitový pytlík je to dost o nervy... Stejně tak i ovesné vločky, pokud ovšem nekupujete ty jemné, již podrcené.

Sušenky a vločky smícháme a pokropíme rozpuštěným máslem. Ne moc, ne málo. Přidáváme postupně a zkoušíme směs uplácávat na bok mísy. Když drží a nesype se, stačí.

Dortovou formu vyložíme papírem. Kolečko na dno a pruh dokola. Papír jse po upečení z boků krásně stáhnout a máte jistotu, že korpus nezůstane přilepený k formě. Navíc usnadníte mytí nádobí.

Směs na korpus uňahňáme do formy, uděláme i malinko vyvýšené okraje. Nebojíme se přitlačit. Já používám lžíci, ale doporučuje se i sklenice s rovným dnem.


Pečeme. Ne moc, ne dlouho. Vzhledem k mojí úžasné plynové troubě, díky které si nemohu stěžovat na nedostatek překvapení, můžu říct něco ve stylu: vhodná je polovyhřátá trouba...


Krém

Tvarohy promícháme a snažíme se nevšlehat do nich moc vzduchu. Podle chuti ocukrujeme. Pak opatrně vmícháme celá vejce. Nepředšleháváme je předem, abychom neměli zbytečné vzduchové bubliny. V tuto chvíli bychom byli i hotoví, ale já ještě vytáhla

vyškrábala z něj semínka a ta zamíchala do krému... Mmm, to je vůně!

Krém opatrně rozetřeme na zchladlý zapečený korpus, několikrát křížem krážem projedeme nožem a pak ještě sklepneme (=bouchneme s formou o stůl) - to vše, abychom se zbavili nežádoucích vzduchových bublin.

Pečení

Svou plynovku dávám na tak půl výkonu. Odhadem tedy tak 170°C. Ve vodní lázni jsou zkoušela péct jednou a dopadlo to... no, tragicky. Takže finta fň je na dno trouby frknout hlubší plech s vodou. Voda se odpařuje a imituje praní lázeň a díky tomu nám cheesecake co? Nevyschne...

Krizový bod: Cheesecake nesmíme přepéct. Vznikne nám onen nežádoucí tvarohový koláč. Když se zadaří, je krém opravdu nádherně krémový, ale přitom docela kompaktní. Když se nezadaří, je tuhý a dusivý. Proto ve chvíli, kdy je krém u okrajů ztuhlý a vprostřed ještě sulcovitý, troubu vypínáme, do dvířek strčíme vařečku a takhle pootevřenou necháme pomalu chladnout. PLATÍ POUZE PRO PLYNOVKU! Elektrická trouba drží teplo déle, proto bych ji nechala otevřenou více - tak do půlky dvířek.
Pokud okamžik sulcovitosti prošvihnete, zkuste troubu otevřít taky více, aby chladla rychleji a cheesecake se v teplé troubě zbytečně nepřepekl.

Pokud jste se dostali až sem, pověste si na krk medaili ze zbývající sušenky, cheesecake po vychlazení na pokojovou teplotu frkněte do ledničky a druhý den machrujte. Na otázky ohledně tvorby odpovídejte: No je to strááášně jednoduché... :-)


Vidíte ta vanilková semínka?
Hmmm... Jsou tam!


Lžička borůvkového kompotu nemůže nikdy býti ku škodě.


I naši chlupatí nejlepší přátelé jsou touto dobrotou fascinováni.

Žádné komentáře:

Okomentovat