středa 28. prosince 2011

Lasagne s houbami

Dlouho mi trvalo, než jsem se naučila dělat lasagne. Poprvé - dočetla jsem se, že není třeba pláty předvařovat, nicméně z obav, že budou po upečení příliš tvrdé, jsem omáčku zředila až... až moc. Podruhé o něco lepší. Dotřetice dobrého a zlého jsem je vařila pro prarodiče ("Takovou dobrotu jste ještě nejedli!") a ač jsou oba hypertonici, absence jediného zrnka soli je degradovalo na nepoživatelnou hrůzu (pohádka Byl jednou jeden král hadra!). Ale teď už jsem skoro mistr!

Základní rajčatová omáčka
  • loupaná zavařovaná rajčata, v sezóně samozřejmě i čerstvá
  • veliká cibule
  • několik stroužků česneku
  • olej nebo sádlo
  • sůl
  • bylinky (sušena bazalka a dobromysl, ze záhonku cokoli čerstvého, co máte rádi)
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na zvoleném tuku. Česnek buď nakrájíme na drobné plátky a přihodíme na závěr smažení k cibuli, nebo přidáme prolisovaný až do hotové omáčky - v tom případě bude jeho chuť intenzivnější. Zlatavou zeleninu zalejeme nakrájenými rajčaty a povaříme do zhoustnutí. Někdy přidávám i trochu zahuštěného rajského protlaku. Zabylinkujeme. A nezapomeneme osolit:-)

Tuto základní omáčku někdy jím s těstovinami jen samotnou, ale dá se různě obzvláštnit - k cibuli při smažení přidáme slaninu nebo mleté hovězí maso (a tehdy jako základ na "boloňskou" omáčku přidávám i trochu nastrouhané kořenové zeleniny), ančovičky, olivy, cuketu... V tomto případě jsem z mrazáku vylovila balíček hub a připomněla si tak letošní krásné děštivé léto, kdy jsem je sbírala:-)


Bešamel
  • kousek másla
  • hladká mouka
  • mléko s 3,5% tuku nebo polotučné a trochu smetany
  • sůl
  • muškátový oříšek
Na máslé zpěníme mouku, zalejeme mlékem a okořeníme. O teplotě mléka jsem se dověděla mnohé - někteří doporučují lít horké, jiní zase studené... Mně se víc osvědčilo horké a hlavně přilívat po troškách, důkladně rozmíchat a až pak přilít další část. Vemte si metličku, nebo sítko... a někdy bohužel oboje. Zatím jsem nepřišla na přírodní zákon, který by vysvětloval vznik nebo naopak absenci hrudek, ať děláte, co děláte.

Vrstvení: Začínám trochou červené omáčky, na ni rozložím lasagne, zaleju omáčkou, bešamelem, zase lasagne, omáčka, lasagne, bešamel, sýry. Jak to vyjde. Lasagne nepředvařuji. Omáčku mám spíše řidší (jakože na nalití na špagety byste ji nechali ještě o něco víc povařit), bešamel je naproti tomu lepší udělat trošku hustší (jednou jsem ho měla řídký a nebylo to ono).

Sýry: klasická kombinace mozzarela + sýr typu parmazán, u mě takřka vždy Gran Moravia.

Závěrečné doporučení: před servírováním nechte lasagne tak čtvrt hodinky v klidu. Usadí se. Když jste hladoví a neschopní čekat, bude to na vašem talíři vypadat podobně jako na mém (tedy ne příliš esteticky).

Žádné komentáře:

Okomentovat