pondělí 30. června 2008

Grilovaná zeleninka

Není nad sezónní suroviny z vlastní / babiččiny / sousedovy zahrádky. Sice ještě není boom, kdy nestačíte konzumovat a rajčatovo-okurkovo-paprikové saláty už vám lezou i ušima, ale až tento čas nastane, hodí se pro změnu zeleninu mírně tepelně opracovat. U takových cuketek je to přímo nutnost (a komu se chce obalovat s řízkama, že?).
Preferuju čisté, snadno rozpoznatelné chutě a jednoduchou úpravu jídla, takže cukinová sekaná a zeleninové karbanátky rozhodně nejsou pro mě. Objasním vám, na čem si dopopravdy pošmáknu!
  • cuketa
  • jiná zelenina vhodná ke grilování (rajče, paprika, kukuřičný klas...)
  • utřený česnek
  • olivový olej
  • čerstvý dobromysl (nebo jiná oblíbená bylinka)
  • sůl
  • pepř
Začneme tím, že si umyjeme a na silnější plátky nakrájíme cuketu. pak ji posolíme a necháme "vypotit" - to je snad kuchyřský terminus technicus :-) - prostě počkáme, až pustí vodu, kterou otřeme utěrkou nebo ubrouskem.
Dobromysl (používám ten název radši než oregano - přijde mi přítulný a krásně česky znějící:-) rozsekáme a smícháme v hrníčku s česnekem, olivovým olejem, solí a čerstvě mletým pepřem.
Cuketu a zeleninu nakrájenou na přiměřené kusy (myslete na díry mezi mřížkami vašeho grilu! I když není probém grilovat na hliníkových mističkách) potřeme ochuceným olejem a hup s tím na gril. Grilujeme doměkka.
Můj fígl je kuchyňský pomocník firmy Bravo. Zeleninu pro více lidí byste sice dělali na desetkrát, ale pro jednu, dvě osoby je naprosto ideální. Na závěr jsem si k zelenině přihodila ohřát u mě doma naprosto mimořádně se vyskytující krevety (koupeny v Rakousku z důvodu blížícího se data trvanlivosti za pěkné jedno ojro/100g). Jak by řekli kluci v akci - luxusní.

Žádné komentáře:

Okomentovat