středa 27. února 2008

Ani zdravého nesmí být moc...

Je sice pěkné, že i v zimě máme v obchodech hromadu čerstvé zeleniny, nicméně nad její kvalitou by si člověk leckdy aj pobrečel. Skvělé v tomto období jsou čínské zelí a mrkev! Proč si z nich neudělat masíčkem mázlý salátek k večeři...
  • na menší nudličky nakrájené čínské zelí (asi tři hrsti)
  • nahrubo nastrouhaná mrkev
  • půlka rajčete na kousky (nemusí být)
  • cibule
  • slanina nebo uzená krkovička (šla by i šunka, ale to tak krááásně nevoní)
  • dvě lžíce olivového oleje
  • lžíce umeocta
  • střik citronové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka soli
Začněme tím, že si nakrájíme cibuli i uzené na kostičky a pozvolna osmažíme na pánvi na olivovém oleji. Vylepšila jsem to ještě tím, že jsem použila ostrý a kořeněný olej z nakládaného sýra, ale pokud máte doma jakýkoli ochucený olej (česnekový, chili...), určitě to s ním zkuste, salátek hned dostane novou dimenzi. Mezitím si do mísy připravíme zelí a strouhanou mrkev, popřípadě i kousek rajčete (papriky)... Na to frknem zezlátlou cibulku se slaninou, která salát krásně provoní, navíc není tak agresivní jako syrová. A nakonec zastříkneme umeoctem a citronem. Podle chuti dokořeníme pepřem, se solí opatrně - umeocet je dost slaný sám o sobě! Olej už není třeba přidávat - postačí ten ze smažení cibulky a uzeniny.
Papáme s pěkným kouskem pečiva nebo opečeným toustovým chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat