sobota 5. dubna 2008

Chorvatská fazulovica

Tradiční chorvatská polévka se vařívala každý pátek coby postní jídlo. Podávala se s domácíma širokýma nudlema, ale já i děda preferujeme babiččinu variantu s nočkama.
Přináším vám exkluzivní fotorecept přímo od plotny :-))

Začneme tím, že si na noc namočíme hrnek přebraných bílých fazolí.
Druhý den vodu slijeme a fazole nasypeme do kastrólu s čerstvou vodou. Přidáme najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu (stačí jí málo - zhruba půlka mrkvičky, petržele a kousíček celeru), masox, lžičku vegety a osolíme. Přivedeme k varu.


Hodně cibulky si nakrájíme nadrobno a poměrně zprudka osmažíme na sádle.

Takhle by měl vypadat finální proukt. Nelekejte se tmavé barvy - to je to, co polévce dodá chuť!


Připravíme si těsto na nočky: smícháme hrnek vody, 1 vajco, špetku soli, trošku oleje a polohrubou mouku do přijatelné "akorátní" konzistence.


Potom protláčíme těsto sítem na halušky do vroucí vody. Vaříme asi tři minutky.

Po uvaření důkladně propláchneme studenou vodou.

Jsou fazole v polévce už měkké? Výborně, můžeme podávat!
Nejdříve si do talíře nabereme nočky, pak zalijememe polévkou a nakonec nahoru frkneme lžíci cibulky (ono to bude stejně víc... až zjistíte, jak mooooc dobré to je!).
Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat